Gå till innehåll

Idag lanserade IEA rapporten Universal Access to Clean Cooking in Africa.

Rapporten är en uppföljning av toppmötet om ren matlagning (Clean Cooking) som hölls i maj 2024.

Den ger en lägesbild och en handlingsplan för Afrika. Trots globala framsteg har antalet människor utan tillgång till ren matlagning i Afrika söder om Sahara ökat, och uppgår nu till cirka 1 miljard. Detta påverkar hälsa, jämställdhet, utbildning, ekonomi, klimat och miljö negativt.

Rök från traditionell matlagning orsakar över 800 000 förtida dödsfall per år och är den andra största orsaken till förtida dödsfall i Afrika. Kvinnor och flickor drabbas särskilt hårt. De spenderar i genomsnitt fyra timmar per dag på att samla bränsle och laga mat, vilket ofta sker på bekostnad av utbildning eller inkomstbringande arbete. Dessutom leder användningen av ved och andra traditionella bränslen till avskogning. Cirka 1,3 miljoner hektar skog försvinner varje år och står för en fjärdedel av Afrikas energirelaterade koldioxidutsläpp.

Vid toppmötet om ren matlagning i Afrika 2024 säkrades 2,2 miljarder USD i åtaganden från offentliga och privata aktörer. Sedan dess har 470 miljoner USD betalats ut vilket är en nivå som överstiger det årliga genomsnittet som krävs för att nå målen till 2030. Tolv afrikanska regeringar har stärkt sina politiska ramar, och över 40 nya policyer har införts.

Rapporten introducerar ett nytt scenario – ACCESS (Accelerating Clean Cooking and Electricity Services Scenario) – som visar hur Afrika kan uppnå universell tillgång till ren matlagning till 2040 genom att använda sig av goda exempel från andra länder i Latinamerika och Asien. ACCESS-scenariot bygger på geospatial analys av tillgång och kostnad för olika lösningar. Investeringar krävs i infrastruktur, distribution, utbildning och subventioner. Ren matlagning är en katalysator för bredare utvecklingsmål, inklusive jämställdhet, hälsa och klimat.

Läs pressmeddelandet
Läs mer om rapporten på IEA:s hemsida

Senast uppdaterad 18 juli 2025, 14.51